Om kunstløp

Kunstløp er en skøytesport der man som individuell utøver, som par eller i grupper utfører hopp, piruetter, trinn og andre øvelser på isen, ofte til musikk. Kunstløp er også en offisiell gren under vinter-OL. I tillegg arrangeres det VM, EM og 4cc (Asia, Amerika, Australia og Afrikas mesterskap) i kunstløp.De siste tiårene har ikke Norge klart å hevde seg så godt på internasjonalt nivå, men kunstløp i Norge er i stor vekst nå for tiden. Den mest kjente norske utøveren er Sonja Henie (10 ganger verdensmester og 3 ganger OL-gull). I tillegg har også norske Axel Paulsen fått oppkalt et hopp etter seg, nemlig axel.Sonja Henie, ca 1930 - bilde fra Oslo MuseumAnne Line Gjersem, foto: E. Hildrup

Kunstløp er en veldig allsidig idrett. Man trenger styrke, spenst, fleksibilitet, utholdenhet, sterk arbeidsvilje og mye mer for å klare seg godt i kunstløp. I Norge er det ca. 19 aktive kunstløpklubber som driver med opplæring i kunstløp for individuelle utøvere.

I Norge er det foreløpig ingen som driver med parløp på konkurransenivå, men vi har hatt et isdanspar på konkurransenivå. Det jobbes også for å etablere flere miljøer for synchro (formasjonsdans), som har blitt populært i nabolandene våre Sverige og Finland. Foreløpig er eneste synchrolag i Stavanger.

I moderne tid er Anne Line Gjersem den norske utøveren med størst suksess, med 23. plass i OL 2014, og en 17.plass i VM 2015.Utstyr

Skøyter: Gode og riktige skøyter er viktige. Det er lurt å spørre om råd og snakke med trener når man skal kjøpe skøyter. Skøytene bør slipes med jevne mellomrom slik at de holder seg skarpe. Bruk helst kalosjer når du går med skøytene på utenfor isen for å hindre skader på jernet. Etter bruk bør jernene tørkes for å hindre rusting, og ha på jerntrekk eller håndkleposer for å beskytte jernet.

Lenker til salg av utstyr